sobota 2. února 2013

z albánské rodiny...




 

Z dlouhodobého života v Bosně jsme již zvyklí na součást především té muslimské kultury, kdy každý kdo zaklepe na dveře, je automaticky zván do jejich domovů, je mu nabídnuta káva a někdy i zákusek, který by prostě v domácnosti pro podobné případy měl vždy být. Pro příchozího je to velmi příjemné. Někdy se však špatně rozlišuje, kdy jde o zdvořilostní frázi, kterou je stejně tak zdvořilé odmítnout. 
V Albánii nás to však v první chvíli překvapilo. Míjeli jsme dům, kde byly stavební práce v plném proudu a pan domácí, který zahlédl naše procesí za svým dřevěným plotem, velmi naléhal a doslova jsme byli vtaženi dovnitř, práce nepráce. Nás hostů bylo pět, při sklence domácí rakije, která se také nedala odmítnout, nám bylo příjemně i když většina nás nerozuměla ani slovo. Jen podle velikosti i obsahu knihovny a později přetlumočených otázek, které zodpovídali naši kolegové z Čech, kteří se v Albánii  v té době již celý rok pohybovali, dalo se tušit mnoho zajímavých témat k případnému povídání.

2 komentáře:

  1. Tak já bych tohle Tvé povídání ještě zasadil do kontextu aktuální situace, kdy tady v CZ vrcholila psychóza spojená s metanolem míchaným do tvrdého alkoholu a mrtvých každý den přibývalo. O to byl pak ten pocit zvláštnější, při nalévání té vynikající rakije. Další okolnost je česká nálepka na poutníky a pocestné. Máme už po léta zafixováno, že to jsou zloději, podvodníci a nekale se chovající individua a podle toho je záhodno hnát je od dveří a nejlépe už přímo od plotu. Ostatně na každém plotu i na venkově už je umístěna pro ty případy průmyslová kamera. Naše pocity to tedy při překračování prahu byly těžko popsatelné. No a třetí okolnost která stojí za zmínku, je pravidelné cestování do práce, do Řecka, pana domácího, tedy tam, kde přece už žádná práce pro cizozemce dávno není, jak je obecně známo.


    No a byl bych moc rád, kdybys tady na svém blogu občas něco z té Albánské, nebo tedy Balkánské anabáze něco vložila a něco popsala. Stále je totiž na co vzpomínat a o co se dělit i co čtenáři nabídnout :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jasně, pohledy nás dvou budou trochu jinačí, já už tím, že jsem déle z ČR, tak některé věci vnímám přeci jen jinak :-)....no a z té cesty, jasně, dám... a vlastně můžeš vždy přidat svůj pohled, to bude fajn :-).

      Vymazat